Holiday Spirit with Czech and Slovak Spirits I. (V Duchu Svatku s Ceskymi a Slovenskymi Lihovinami I.)

23 12 2008

Článek v ČEŠTINĚ dole (Klikněte na “Read the rest …“)

It has been a long tradition that Czechs and Slovaks drink hot wine in the winter. They would tell you that Christmas is associated with this beverage. Everywhere you go you can smell the wonderful scent of cinnamon, cloves and red wine. How to prepare this drink? The recipe is very simple and I bet that you have all the ingredients at home.

Recipe for Czech and Slovak mulled wine:

Ingredients:
1 bottle of red wine (Merlot, Shiraz, or what you like)
1 cinnamon bark (you can also use ground cinnamon, but add in small quantities according to taste)
1 teaspoon of cloves (you can also use ground cloves, but add in small quantities according to taste)
Sugar (white or brown) or honey
Lemon or lemon peel to for decoration

 
Preparation:
Pour the wine into a pot. Add cloves and cinnamon and heat it. Reduce the temperature when white foam appears. Then add sugar or honey and mix. Increase the temperature until the foam appears again. Never boil it! Keep your wine warm, if you have large amounts, but avoid boiling.

Pour into glass mugs and decorate with lemon or lemon peel. Serve hot.

*** 

[ad#co-2] 

Je to již dlouhá tradice, kdy Češi a Slováci pijí horké víno v období zimy. Každý z nich by vám řekl, že Vánoce jsou s tímto nápojem spojeny. Všude jen cítíte tu báječnou vůni skořice, hřebíčku a červeného vína. Jak se tento nápoj připravuje? Recept je velmi jednoduchý a vsadíme se, že máte všechny přísady doma.

Recept na svařené víno (Svařák):

 

Přísady:
1 láhev červeného vína (Merlot, Shiraz a nebo co máte rádi)
1 skořicová kůra (můžete také použít mletou skořici, ale přidávejte po malých množstvích podle chuti)
1 lžička hřebíčku (můžete také použít mletý hřebíček, ale přidávejte po malých množstvích podle chuti)
Cukr (bílý a nebo hnědý) a nebo med
Citronová kůra na ozdobu

Příprava:
Vylijte víno do hrnce. Přidejte hřebíček a skořici a zahřívejte. Zmírněte teplotu, až se začne tvořit bílá pěna. Poté přidejte cukr a nebo med a zamíchejte. Nechte víno ohřát, až se zase vytvoří pěna, ale nevařte! Můžete víno stále ohřívat, pokud máte velké množství, ale zabraňte varu.

Nalijte do skleněných hrníčků a ozdobte citronovou kůrou anebo plátkem citrónu. Podávejte horké.

Advertisements

Actions

Information

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s




%d bloggers like this: